Michalovce oslavujú 780. výročie prvej písomnej zmienky

19.06.2024 Michalovce

Michalovce 19. júna (TASR) - Mesto Michalovce si pripomína 780. výročie prvej písomnej zmienky. Počas roka sa konajú podujatia, ktorými si mesto pripomína svoju históriu a tradície. Ako TASR informovala hovorkyňa primátora Mária Stričková, júnové oslavy s názvom Dies pro honore civitatis potrvajú štyri dni a začínajú sa v stredu.

Dni na poctu mesta otvoria deti zo základných a materských škôl na tribúne pred mestským úradom s programom Deti mestu. "Siedma hodina večer bude patriť obľúbeným Špacírkam po varošu, tentokrát na tému Michalovce v stredoveku. Špacírky začnú symbolicky na Kostolnom námestí, niekdajšom centre stredovekých Michaloviec," doplnila hovorkyňa.

Vo štvrtok (20. 6.) sa začne podujatie Zemplín veterán rallye, centrum mesta zaplnia veteráni a pripravené sú sprievodné aktivity ako vystúpenia žiakov či dobová módna prehliadka.

"V piatok (21. 6.) sa prenesieme na dosky, ktoré znamenajú svet, konkrétne na Mihaľovski deski, obľúbený festival divadiel v nárečí. Krásnu kulisu bude hercom po prvýkrát vytvárať átrium Mestského úradu," doplnila Stričková s tým, že postupne sa predvedú mladí divadelníci z michalovských základných umeleckých škôl a po nich vystúpi divadelný súbor NA SKOK z Raslavíc a domáci ochotníci z Divadla pri fontáne.

V sobotu (22. 6.) na tribúne na námestí začne hlavný galaprogram, pripravené je bábkové divadlo, sokoliarska skupina Horus, košické Trio Dulcinea s historickým spevom a Divadlo teatrálnej skratky. Vyvrcholením bude vystúpenie speváčky Veroniky Rabada. V záverečný deň osláv sú naplánované aj sprievodné akcie, ako je výroba razidiel, hudobných nástrojov, rezbárstvo či keramický workshop.
 

Vyberte región

mark